Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoeken worden aangeboden door de overheid aan alle inwoners in Nederland. Patiënten woonachtig in Duitsland adviseren we in Duitsland mee te doen aan de lopende bevolkingsonderzoeken. 

Waarom dit onderzoek?
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Wanneer het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.

Wel of niet meedoen
U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn.

Uitstrijkje

U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De twee stickers met uw persoonsgegevens op de brief zijn nodig voor het onderzoek.

Meestal doet een doktersassistent het onderzoek. Zij stelt u eerst een paar vragen. Daarna kleedt u zich van onderen uit. De doktersassistent onderzoekt u met een speciaal instrument: de eendenbek. Deze doet zij voorzichtig in uw vagina. Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer tien minuten. Binnen vier weken ontvangt u per brief de uitslag.

Zelftest

Met de zelftest kunt u thuis meedoen met het bevolkingsonderzoek. De zelftest is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelftest gebruikt. Met de zelftest neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt u naar het laboratorium. In het laboratorium wordt de zelftest onderzocht op HPV. De zelftest test alleen op HPV. Als in de zelftest HPV wordt gevonden, moet u een uitstrijkje laten maken bij de huisartspraktijk. Alleen met een uitstrijkje kunnen we beoordelen of u afwijkende cellen heeft.

Aanvragen zelftest

U kunt de zelftest aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn. Na deelname ontvangt u binnen vier weken een brief met de uitslag.

Tussen nu en het volgende uitstrijkje
Door het maken van een uitstrijkje kunnen beginnende afwijkingen aan de baarmoederhals worden opgespoord. Deze afwijkingen kunnen goed worden behandeld. Hierdoor wordt de kans op baarmoederhalskanker beperkt. De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts wanneer u tussendoor last krijgt van:

  • Hinderlijke afscheiding
  • Bloedverlies bij of vlak na de geslachtsgemeenschap
  • Bloedverlies buiten de menstruatie
  • Bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad.

Wanneer is een uitstrijkje niet nodig?

  • Een uitstrijkje is niet nodig als na een operatie uw hele baarmoeder en de baarmoederhals zijn verwijderd. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts.
  • U kunt beter geen uitstrijkje laten maken tijdens de menstruatie. U kunt uw afspraak daar op afstemmen. Bloed in het uitstrijkje kan het beoordelen van het uitstrijkje moeilijk maken.
  • Als u zwanger bent kunt u het maken van een uitstrijkje uitstellen tot zes maanden na beëindiging van de zwangerschap.
  • Als u in de laatste twaalf maanden al een uitstrijkje heeft laten maken met een normale uitslag.

Meer informatie